google4a7bfff51fbfb056.html

Volkstuinvereniging Emmeloord

De Volkstuinvereniging Emmeloord heeft sinds vandaag een eigen pagina op Facebook.

Op deze pagina willen we korte berichten plaatsen. Dat zijn nieuwtjes, tips, leuke foto’s en andere wetenswaardigheden.
Heb je iets dat het vermelden waard is? Mail het naar info@onink.com.

Ook dit jaar kijken we weer naar de tuinranden langs de hoofdpaden. De mooiste bloemenranden maken weer kans op een eervolle vermelding en een prijs(je). In 2018 gingen de boeketten naar de heren Moes, De Vos en De Jong.

U mag zelf bepalen welk soort bloemen u wilt zaaien en mag daarvoor ook uw eigen bloemenzaad gebruiken. Heeft u geen bloemenzaad en/of kunt u geen keuze maken, dan stelt de vereniging gratis bloemenzaad ter beschikking.
Dit zaad is af te halen bij Henk Bakker, Middelplaat 9, en wel op:
– vrijdag 20 april van 19.00 – 21.00 uur
– zaterdag 21 april van 09.00 – 10.30 uur
– maandag 23 april van 19.00 – 21.00 uur
– zaterdag 28 april van  09.00 – 10.30 uur.

Als u dit bericht gelezen hebt, en u komt een andere tuinder tegen die langs het hoofdpad zit, vraag dan of deze dit bericht ook gelezen heeft.
Hoe meer tuinders hieraan meedoen, hoe mooier onze tuinen worden.

Evert

GLB-vergroeningsmengsel
(100 gram per 100 m2 is doorgaans voldoende)
58% Sinapis Alba (Gele Mosterd)
is voor het meeste wild geschikt maar heeft ook nadelen het is dominant aanwezig en verdrukt daardoor andere soorten en bij een beetje vorst sterft het af. Wordt ook veel toegepast als groenbemester.
Witte mosterd is een plant behorende tot de kruisbloemigen, die veel als groenbemester wordt geteeld en waarvan de zaden voor het maken van mosterd worden gebruikt. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden bloeit de plant met gele bloemen, vandaar dat in Nederland meestal over gele mosterd wordt gesproken.
Gele mosterd komt voor in Eurazië. De plant heeft 2n = 24 chromosomen.
Voor de teelt van mosterd worden andere rassen gebruikt dan voor groenbemesting.
Beschrijving
De eenjarige planten kunnen ongeveer 60 tot 120 cm hoog worden en hebben een kantige stengel. De behaarde bladeren zijn lang-eivormig en diep ingesneden. Bij zaai in maart bloeit de plant in juni en juli met gele bloemen, die in een tros gerangschikt zijn.
De vrucht is een hauw. De ronde zaden zijn rijp geel, 2 tot 2,5 mm groot en mat. Ze bevatten olie, eiwit en het scherp smakende glycoside sinalbine.
Groenbemesting
Gele mosterd kan later gezaaid worden dan bladrammenas en wordt gezaaid vanaf 10 augustus tot begin september. Het heeft een snelle grondbedekking, waardoor het onkruid goed onderdrukt wordt en vormt een lang gewas. Gele mosterd maakt wel minder wortels dan bladrammenas. Ook komt gele mosterd snel in bloei. Het gewas is
vorstgevoelig, waardoor het makkelijk ondergeploegd kan worden. Gele mosterd is sterk vatbaar voor knolvoet en kan aangetast worden door het bietencysteaaltje.
Zaaispecificatie:
Hoogte: 100 cm
Zaaitijd: Mrt/aug
Zaaihoeveelheid: 20 kg/ha
Diersoort: veerwild, insecten Drachtplant N5 P5 bloei mei-juli

18% Bladrammenas (Raphanus sativus subsp. oleiferus)
is een niet of weinig knoldragende vorm van rammenas en wordt gebruikt voor groenbemesting en
creëren van dekking en voedsel voor het wild. Bladrammenas hoort tot het geslacht radijs uit de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae). De kroonbladen zijn meestal paars geaderd en de houtige doosvrucht is tweedelig.
Groenbemesting
Bladrammenas wordt als stoppelgewas gezaaid vanaf 10 augustus tot eind augustus. Bij te vroeg zaaien gaat rammenas bloeien en vormt zaad. Bladrammenas heeft een snelle ontwikkeling en vormt een hoog gewas, waardoor het onkruid goed onderdrukt wordt. Het gewas is vorstgevoelig, zodat het na vorst makkelijk onder geploegd kan worden. De drogestofopbrengst is ongeveer 3900 kg per ha.
Lokgewas
Daarnaast worden resistente rassen van bladrammenas als lokgewas gebruikt voor het bestrijden van schadelijke aaltjes, zoals het bietencysteaaltje. Door de wortels van de bladrammenas worden de larven uit de cysten gelokt, maar ze kunnen zich hierop niet vermeerderen. Hiervoor moet voor een goed resultaat wel in het voorjaar gezaaid
worden, omdat in het najaar de bodemtemperatuur te laag is voor een goede lokking. Als het gewas voor ongeveer 70% in bloei staat moet het een keer gemaaid worden om zaadvorming te voorkomen.
Bladrammenas is een waardplant van het witte (Heterodera schachtii) en het gele bietencysteaaltje (Heterodera trifolii). Daarom moeten er tegen deze aaltjes resistente rassen gebruikt worden. Bladrammenas is weinig gevoelig voor knolvoet.
Zaaispecificatie:
Hoogte: 70cm
Zaaitijd: Maart t/m augustus
Kg per ha: 20kg
Diersoort: Ree, haas en fazant, insecten Drachtplant N5 P5 bloei mei-juni

12% Phacelia tanacetifolia
is een honingbloem dus een trekpleister voor bijen en andere insecten en dat brengt natuurlijk ook andere diersoorten met zich mee. Phacelia is de botanische naam van een geslacht in de Ruwbladigenfamilie
(Boraginaceae). Het geslacht werd vroeger wel ondergebracht in de bosliefjesfamilie (Hydrophyllaceae), maar de Angiosperm Phylogeny Group heeft alle planten in die familie ingevoegd in de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae).
Het geslacht bevat ongeveer 150 soorten kruidachtige planten, die merendeels inheems zijn in Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Veel soorten uit dit geslacht worden als tuinplanten geteeld. In de Benelux komt alleen Phacelia (Phacelia tanacetifolia) verwilderd voor.
Zaaispecificatie:
Hoogte: 50 cm
Zaaitijd: voorjaar
Zaaihoeveelheid: 12 kg/ha
Diersoort: veerwild, insecten Drachtplant N5 P5 bloei mei-september

12% Alexandrijnse Klaver (Trifolium alexandrinum)
De plant lijkt op rode klaver, maar de bloemen zijn rustig getint: groenwit van kleur en het blad is langwerpig blauwgroen zonder vlek. Deze vlinderbloemige is in staat stikstof uit de lucht te binden en op te slaan in de wortels. Bij afmaaien en doorwoelen komt deze beschikbaar voor andere planten.
Alexandrijnse klaver kan goed tegen nattere grond en is zeer goed onkruid onderdrukkend. ’s Winters sterft deze eenjarige plant gegarandeerd af.
Zaaispecificatie:
Hoogte in cm: 20cm
Zaaitijd: mrt/mei
Zaaihoeveelheid: 25 kg per ha
Diersoort: Haas, ree, fazant en insecten Drachtplant N3 P5 bloei mei-september

Informatiebronnen: http://www.hofmanap.nl en http://www.drachtplanten.nl
Dit zaadmengsel is ter beschikking gesteld door de Bijenvereniging Noordoostpolder e.o.

 

Wij (de natuur) hebben ze hard nodig voor de bestuiving en bevruchting. Maar de bijen doen het alleen voor een beloning in de vorm van honing, en dus komen ze alleen als de juiste bloemen en planten in de buurt zijn.

Bijenhouder Arie Koster heeft een mooie presentatie gemaakt met – naast interessante informatie – tal van tips om het de bestuivende insecten gemakkelijk te maken.

De lijst met gewassen die voor bestuivende insecten nuttig zijn en op de volkstuinen kunnen worden geteeld, is zeer uitgebreid. Gelukkig kunnen we op de website van Permacultuur Nederland gemakkelijk de Nederlandse eetbare planten vinden. Er kan daar op diverse manieren gesorteerd worden, waaronder op vlinder- en bijenplant. Ook de groenbemesters zijn op deze wijze gemakkelijk te vinden.
Arie Koster noemt in zijn presentatie ook al veel drachtplanten.

Over het algemeen worden tuinkruiden (bieslook, dille, kervel, dragon, komkommerkruid (borage), karwij, koriander, artisjok, lavendel, citroenmelisse, munt, marjolein, bonenkruid, tijm, enzovoort) heel goed door de bestuivende insecten bevlogen.

Het bedrijf Profytodsd in Emmeloord levert een zaadmengsel, Flower Bee genaamd, dat als groenbemester 58% gele mosterd, 18% bladrammenas, 12% phacelia en 12% Alexandrijnse klaver bevat. Het bestuur zal onderzoeken of dit mengsel centraal aangekocht kan worden.

Hier en daar wat koolsoorten tot bloei laten komen is ook erg nuttig voor de bestuivende insecten en dat leidt ook nog eens tot een verrassend mooie aanblik.

Braakliggende volkstuin percelen kunnen worden ingezaaid met Groot Afrikaantje (Tagetes Erecta) en dan de enkelbloemige soorten. Deze Afrikaan is goed tegen bodemmoeheid. Ook andere Afrikaantjes zijn een nuttig gewas (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaantje).

Verder kunnen we ook eens experimenteren met het winnen van oorspronkelijk en niet veredeld zaad. Daarvoor zullen we op zoek moeten gaan naar oude rassen. Financieel is dat niet interessant maar het geeft wel veel voldoening om te weten dat het eigen gewonnen zaad niet behandeld en/of veredeld is en dus ook het volgende jaar weer een goed  en smakelijk resultaat geeft. Zie in dit kader: https://www.mmv.nl/nieuws/baby%E2%80%99s-wennen-niet-aan-bitter-door-zoete-potjes.

En tot slot: gewasbeschermingsmiddelen en bemesting. Tuinieren op 100 m² moet toch kunnen zonder kunstmest, Monsanto, Syngenta en Bayer?

Kijk hier voor de presentatie van Arie  Koster: Bijen_Volkstuinen

Bron: Peter IJzerman

 

Volgens de regels was elke tuinder, die een tuin had langs de openbare weg, verplicht aan de buitenkant van zijn hek een strook van 50 cm breed zwart te houden.
Nu er een nieuw hek geplaatst is, is deze strook smaller geworden (de meeste tuinders hebben er zo’n 30 cm bij gekregen), en wordt de strook niet meer bijgehouden.

Reden om deze strook zwart te houden: de gemeente maait de parkeerstrook regelmatig, maar kan niet te dicht bij het hek komen. Daardoor ontstaat er een strookje met doorgroeiend gras en onkruid; een lelijk gezicht en geen visitekaartje voor de volkstuinen.
Een tweede reden om de strook zwart te houden is dat we zo kunnen zien of de konijnen proberen onder het hek door te graven.

Voor dit jaar vraagt het bestuur aan de tuinders die in West hun tuin langs de openbare weg hebben, om een strook van 50 cm aan de buitenzijde van het hek zwart te maken (zie voorbeeld). Volgend jaar zal hierop bij de schouw gecontroleerd worden.

IMG_2730

Conform het besluit van de ledenvergadering van 9 maart jl., en op voorstel van het bestuur, hebben voorzitter Jan Simonse en penningmeester Evert Onink onlangs de toegangswegen naar de beide volkstuincomplexen van een naam voorzien.
Het voorstel van het bestuur kwam na het aftreden van Evert Uitslag als voorzitter en Klaas de Vries als secretaris. Beide leden hebben respectievelijk 18 en 17 jaar deel uitgemaakt van het dagelijks bestuur van de vereniging. Evert Uitslag is daarbij nog steeds secretaris/penningmeester van de overkoepelende Bond van Volkstuinders in de Noordoostpolder.

Voor hun vele inspanningen voor de vereniging over deze lange periode heeft het bestuur gemeend haar waardering te moeten tonen. De toegangsweg naar Zuid heet nu het Evert Uitslagpad, en de weg langs het tuincomplex in West heet voortaan de Klaas de Vriesweg.

De penningmeester schroeft het bord inh West aan de paaltjes.

De penningmeester schroeft het bord in West aan de paaltjes.

Het straatnaambord.

Het straatnaambord van oud-secretaris Klaas de vries.

Voorzitter Jan Simonse schroeft het bordje van het Evert Uitslagpad aan de paaltjes.

Voorzitter Jan Simonse schroeft het bordje van het Evert Uitslagpad aan de paaltjes.

Het straatnaambord van oud-voorzitter Evert Uitslag.

Het straatnaambord van oud-voorzitter Evert Uitslag.