google4a7bfff51fbfb056.html

Als er eenmaal gezaaid en geplant is, is het zaak om de planten ook tot wasdom te laten komen zonder dat deze worden aangetast door allerlei beesten en beestjes. Er zijn heel veel soorten diertjes  die het op onze producten hebben voorzien. Te veel om ze allemaal te benoemen, maar hieronder wordt een aantal beschreven, inclusief de mogelijke bestrijdingsmiddelen. Alhoewel het bestuur van de vereniging geen voorstander is van allerlei bestrijdingsmiddelen, worden deze hier toch benoemd ter informatie voor hen, die hiermee willen werken.

 1. Konijnen
 2. Duiven
 3. Mollen
 4. Vliegende insecten
 5. Gravende insecten
 6. Schimmels

Insectenhotel

 

2 Responses to Bestrijden ongedierte

 • Lieve mensen,

  Ik heb een aantal jaren geleden een volkstuin nabij Drachten gehad en de bestrijding ging voor het grootste deel biologisch. Als je gewassen tactisch naast elkaar zaait, houden ze elkaar vrij van ongedierte. Dus had ik een bed met een rij uien, een rij wortels, een rij prei en een rij wortels. En opnieuw enz.

  Voor de aardbeien groef ik lege melkpakken in waar ik een fles Oud Bruin bier in deed. Slakken zijn dol op aardbeien, maar blijkbaar nog veel meer op Oud Bruin 🙂 Dus ook opgelost.

  Vr. groet,
  Henk Pietersma

 • Vandaag van meerdere mensen de vraag gehad over “vreemde” rupsen die uit de grond komen. Ze zijn groen/grauw en ongeveer 40 mm lang. Het zijn waarschijnlijk rupsen van de bonte wortelvlinder. Ze zijn vrij onschuldig daar ze vooral van onkruiden leven, zoals walstro, vogelmuur en grassen. Binnen een maand verpoppen ze zich tot vlinder. Wel bijzonder dat er dit jaar zo veel zijn. Waarschijnlijk door een gebrek aan vorst. Er komt een nachtvlindertje uit (van de “uilen”familie).
  Succes met tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *