google4a7bfff51fbfb056.html

Een insectenhotel of insectenmuur biedt onderdak aan tal van nuttige insecten in je moestuin die zorgen voor bestuiving en op een natuurlijke manier plagen in toom houden.

 

Zo’n insectenhotel heb je in allerlei vormen en maten en is eenvoudig zelf te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn natuurlijke materialen en een afdak om het droog te houden.
  1. Stro of hout : beschutting voor o.a. gaasvliegen , waarvan de larven zich voeden zich met vele plagen zoals bladluizen, wolluizen, witte vliegen, tripsen of eieren van de mijt.
  2. Bamboestokken : ze bieden onderdak voor metselaar-bijen, solitaire bijen die de eerste bloemen van fruitbomen bestuiven , soms al in de maand maart .
  3. Omgekeerde bloempotten gevuld met hooi trekt oorwormen aan die graag ongedierte zoals bladluizen eten.
  4. Houten planken, opgestapeld achter de metalen platen: voor insecten die dood hout afbreken.
  5. Stammen met boorgaten / bamboestokken: deze zijn een populair onderkomen voor vele zeer nuttige bestuivers zoals bijen en solitaire wespen, waarvan de larven zich voeden met bladluizen.
  6. Bundels van mergstaven als de braamstruik, steeg of vlierbessen bieden onderdak ideaal voor o.a. zweefvliegen.
  7. Ventilatiestenen : voor o.a. solitaire bijen.
  8. Plankje voor een open ruimte: ze trekken lieveheersbeestjes die komen om te overwinteren. De larven verbruiken veel bladluizen.

 

insectenhotel
Mogelijke indeling van een insectenhotel

Lieveheersbeestjes
Lieveheersbeestjes horen tot de groep kevers. Ze zullen het naar hun zin hebben in uw tuin door een lieveheersbeestjeskastje. Dit is een kast met horizontale ingangen. In het kastje zitten droge bladeren en takjes. Ze kunnen hierin droog schuilen en overwinteren.

Solitaire bijen
In Nederland komen 350 soorten solitaire bijen voor. Een solitaire bij leeft en doet alles alleen. Maakt haar eigen nest en zorgt zelf voor haar voedsel. Ze legt haar eitjes in de grond, hout of tussen het riet. Om haar hierbij te helpen bestaan er insectenhotels waarin naast haar eitjes ook het nectar en stuifmeel wordt opgeslagen. Iedere cel van het hotel bevat eitjes. Na het leggen van de eitjes wordt de cel dichtgemaakt met een mengsel van modder en speeksel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *