google4a7bfff51fbfb056.html

Om gewassen in de tuin te kunnen krijgen, moet je zaaien of planten (of soms allebei na elkaar). Maar voordat je gaat zaaien of planten, moet je wel weten WAAR je dat gaat doen. Niet elke grondsoort is goed voor elk soort gewas, en bovendien: de meeste gewassen kunnen (of mogen) niet elk jaar op hetzelfde stuk grond geteeld worden. Een bekend voorbeeld daarvan zijn aardappelen en tomaten (aardappelmoeheid).

Elk soort gewas heeft een eigen behoefte aan bepaalde voedingsstoffen en zal bij langdurige teelt op hetzelfde stuk grond, deze grond uitputten voor wat betreft die voedingsstoffen. Daarom is vruchtwisseling heel belangrijk.
Daarnaast zijn er groenten die het naast elkaar uitstekend doen en elkaar zelfs helpen beter te gedijen of die elkaars vijanden afweren; en groenten die je juist beter NIET naast elkaar kunt zetten. Ook zijn er planten die giftig zijn, maar uitstekend kunnen dienen als natuurlijke insecticiden (combinatieteelt).

Welke groenten wil je kweken?

Belangrijk voor het kiezen van groenten is kijken wat jij lekker vindt. In de winkel liggen vaak commercieel interessante groenten, maar er is veel meer dan wat er in de standaardwinkel te koop is. Zo kun je kijken naar vergeten groenten, of groenten die erg lekker zijn maar er niet mooi uitzien.
Daarnaast is het ook goed om te kijken hoeveel tijd je hebt. Wanneer je erg weinig tijd hebt voor je moestuin kun je beter kiezen voor groenten die minder onderhoud vragen en deze wat ruimer neerzetten, zodat je gemakkelijker met een schoffel of cultivator aan het werk kunt.

Het is ook goed om je groenten te variƫren. Een tuin vol met sla doet je na een jaar walgen van sla. Als je erg van een soort groente houdt, dan is het goed om verschillende soorten te zaaien en niet te veel van een soort in een keer. Verschillende soorten (rode sla, rucola, veldsla, krulsla) kun je, afhankelijk van de tijd die ze nodig hebben om te groeien, heel goed met tussenposes achter elkaar zaaien (bijvoorbeeld met een interval van 1 maand). Dat geeft je niet in 1 week te veel sla, maar door het hele seizoen heen verschillende soorten op verschillende momenten.

Om dit alles in goede banen te leiden is kennis van planten en hun specifieke behoeften en eigenschappen wel handig, maar ook ervaring met de groenten in verband met de toestand van de grond en het microklimaat op je tuin is belangrijk.

Uiteindelijk kan al deze kennis worden omgezet in een teeltplan, waarin je aangeeft op welk stuk grond welke groente komt. Dit teeltplan kan dan jaarlijks worden aangepast met de opgedane kennis en ervaringen.

Vruchtwisseling of Wisselteelt

Teeltplan

Gereedschappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *