google4a7bfff51fbfb056.html

Rens bij zijn aardbeien

 De 15-jarige Rens Bouwers tuiniert al voor het 5e jaar ophet volkstuinencomplex in Emmeloord West. Dat doet hij op 100 m2 en HIJ heeft net knoflook geplant. Rens volgt in het 3e leerjaar van het Groenhorst College de opleiding Basis Beroeps Leerweg, richting plant. In zijn vrije tijd werkt hij, naast het tuinieren, op het Akkerbouwbedrijf van de Gebr. De Zeeuw. Nu aardappels lezen en in de zomer vaak met de hak het land op. Het duurt niet lang meer of Rens mag zijn trekkerrijbewijs halen. En ja, hij heeft een droom. Ooit een eigen akkerbouwbedrijf, maar ja, zijn vader is geen boer……

Alhoewel zijn vader ook tuiniert op het volkstuinencomplex, is Rens aangestoken door zijn opa. In vakanties hielp hij zijn opa die zelf op een halve bunder zijn groenten, aardappelen en andere producten teelde. Als je bij Rens op de tuin komt vallen direct de houtsnippers tussen de aardbeiplanten op. Dat zie je niet veel op andere tuinen. “Hoe kom je op dat idee?” “ Mijn opa deed dat ook altijd. Ik vind het prettiger dan stro, omdat het makkelijker verteert” vertelt Rens. Op de vraag waarom hij graag tuiniert, antwoordt hij: ”na het zaaien, planten, poten en verzorgen van de gewassen ontstaat een mooi product, dat mijn moeder kan klaarmaken voor het eten.”
Maar ja, gewassen telen valt ook wel eens tegen, als iets mislukt. “Wat vind je lastig aan het tuinieren?” Rens: ”Het onkruid de baas blijven, valt soms niet mee. Ook vervelend is dat de bonen na het leggen vaak door de duiven worden weggepikt. Ik teel ze dan wel onder een doek, maar wanneer moet het doek eraf, zodat ze lekker kunnen doorgroeien? En als ze net mooi groot zijn, worden ze opgevreten door konijnen.” Gelukkig zijn daar ook wel weer oplossingen voor met bijvoorbeeld een stukje gaas er om heen.

Het mooiste gewas vindt Rens toch de aardappel. Rens teelt zelfs vier rassen: Markies, Fontanes, Ditta en Carolus. Het ene ras moet je nogal spuiten tegen de fytoftora en het andere is daartegen resistent. Ja, als je bij een pootaardappelkweker werkt, heb je daar natuurlijk verstand van. Met zoveel poters probeert Rens ook nog wat stukjes grond van andere tuinders er bij te krijgen. Naast de aardappelen teelt hij onder meer ook boerenkool, prei, uien, sjalotten en aardbeien. Dat alles heeft hij netjes in een teeltplan gezet, zodat hij precies weet op welke stukje grond welk gewas komt. Rens gebruikt de compost, die de volkstuinvereniging ieder jaar gratis aanbiedt en – als het nodig is – ook een beetje kunstmest en oh ja, in zijn teeltplan zitten ook nog de groenbemestingsgewassen haver en bladrammenas. Het lijkt erop dat Rens de tuinierdersgenen van zijn opa heeft gekregen en jong geleerd is oud gedaan.

Misschien loop jij als lezer van het verhaal over Rens ook warm voor een volkstuin. Ieder voorjaar zijn er wel weer tuinen beschikbaar en het is nu de tijd ervoor. Je kunt daarover contact opnemen met de secretaris van de volkstuinvereniging Emmeloord: secretaris@volkstuinen-emmeloord.nl, telefoon: 0527-698 442