google4a7bfff51fbfb056.html

Wat verstaan we eigenlijk onder ecologisch tuinieren? Een nadere toelichting.

Ecologisch tuinieren stoelt op eenvoudige principes: respect voor de bodem, het bodemleven en al wat leeft. Door bijvoorbeeld allerlei groenten en zelfs bloemen door en naast elkaar te planten, doe je aan combinatieteelt en dat heeft zo zijn voordelen. Een gevarieerde beplanting zal namelijk veel verschillende diertjes aantrekken die onderling zorgen voor het natuurlijk evenwicht. Zo zetten lieveheersbeestjes bijvoorbeeld graag bladluizen op hun menu en slakken zijn dan weer verzot op kleine insectenlijkjes en ander rottend organisch afval. ‘Schadelijke’ diertjes houd je graag zo veel mogelijk op een natuurlijke manier uit je tuin weg door goede plantencombinaties te kiezen die groei en bloei positief beïnvloeden. Zo heeft kamille de reputatie de uienvlieg af te schrikken en zullen tomaten je kolen tegen koolwitjes beschermen. Door bonenkruid rond bieten te planten, hou je de bladluizen op een afstand.
Een tweede principe dat elke tuinder zal toepassen die op een verantwoorde manier lekkere groenten en klein fruit wil telen in zijn ecologische moestuin, is de zogenaamde vruchtwissel. Dit betekent dat verschillende teelten elkaar volgens een op voorhand vastgelegd schema zullen opvolgen.

Deze eeuwenoude techniek heeft de bedoeling bodemziekten te vermijden en voedingsstoffen optimaal te benutten. Zo houd je je bodem gezond. Bemesten doe je als milieubewuste tuinder uiteraard met organische meststoffen. Deze natuurlijke producten zullen jouw planten de nodige voeding leveren en bovendien het bodemleven vitaal en gezond houden met humus. Op die manier blijft je bodem in optimale conditie.

Groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin zijn supervers en smaken heerlijk. Omdat je het groeiproces helemaal in eigen hand hebt, weet je bovendien precies wat je eet. Opteer je voor ecologisch tuinieren, dan spaar je niet alleen het milieu, maar garandeer je jezelf ook onbespoten, gifvrije groenten, kruiden en fruit.

Bij ecologisch tuinieren komt het erop aan, de organische kringloop en het natuurlijk evenwicht in stand te houden door enkel producten van natuurlijke oorsprong te gebruiken. Ziekten en plagen worden zoveel mogelijk preventief en op een natuurlijke wijze behandeld en indien er toch een bestrijdingsmiddel moet gebruikt worden, is dit een natuurvriendelijk product. De ecotuinder vermijdt het gebruik van chemisch bewerkte voedingsstoffen en bestrijdingsmiddelen.