10 Knollen Obama
20 knollen Peterpan
40 knollen Agria
70 knollen Rasagold
Info Jacob van Maanen 0624411751
FYTOFTORA (phytophthora Infestans)
De presentatie wordt gegeven door Marcel Geersing van het familiebedrijf Geersing Potato Specialist (geersingpotatospecialist.com). Dit bedrijf is reeds sinds 2000 aan het veredelen, en sinds 2018 actief bezig met het ontwikkelen van resistente aardappelrassen.
De aardappel is onderdeel van de familie van de Nachtschade, waartoe ook de tomaat, de aubergine, de paprika en de peper behoort. Al deze planten kunnen dus ook slachtoffer worden van een bepaald soort fytoftora, maar niet persé Phytophthora infestans. De tomaat is zelfs veel gevoeliger voor deze schimmel.
De aardappel komt uit Zuid-Amerika en werd in 1565 naar Europa geïmporteerd. Daarna kwam de fytoftora, waardoor onder meer in 1843 de complete oogst in Ierland mislukte, hongersnood uitbrak en een kwart van de Ieren overleed, terwijl eveneens een kwart van de bevolking emigreerde naar Amerika.
Het ontwikkelen van een resistent ras duurt tientallen jaren. Er wordt gebruik gemaakt van het gen van de wilde planten, die in hun natuurlijke habitat resistent zijn. Er zitten dan op het gen “slotjes” om de fytoftora tegen te houden. De fytoftora op zijn beurt zoekt wegen om het slotje te openen. Er zijn meerdere types fytoftora, en ook die kunnen zich veredelen, soms zelfs binnen een jaar. Als een fytoftorasoort kans ziet door het gen (het slotje) heen te breken, houdt de resistentie op. Dan kan het werk van tientallen jaren in één klap teniet gedaan worden.
Geen enkel ras is 100% resistent. Rassen met een resistentie-gen zijn wel veel sterker tegen phytophthora dan een ras zonder gen.
Maar we kunnen er wel veel tegen besmetting doen, zoals de voorzorgsmaatregelen:
– dek afvalhopen op de tuin goed af
– verwijder aardappelopslag van voorgaand jaar zo snel en compleet mogelijk
Ten aanzien van het poten:
– neem een resistent ras
– neem een vroeg ras
– kiem goed voor
– poot vroeg
– zet de rijen ver uit elkaar
– rijpe planten en oud blad lopen het meeste risico
– spuit regelmatig (er wordt gewerkt aan een biologisch gewasbeschermingsmiddel, dat binnenkort ook voor de particuliere markt beschikbaar is).
En als de fytoftora in het gewas komt:
– zo snel mogelijk het loof dood maken (branden) of uit de grond trekken (niet afsnijden) en van de tuin verwijderen
– de knol mag in de grond blijven zitten. Aangetaste knollen zullen vanzelf wegrotten.
Hoe herken je fytoftora:
– wit/grijs pluis aan de onderkant van het blad
– soms zwarte vlekken aan de bovenkant van het blad.
– de schimmel begint meestal aan de onderkant van de plant
Samengevat: er is veel aan te doen, maar fytoftora is niet altijd te voorkomen. Snel en accuraat handelen is dan vereist om doorbraak van het gen te voorkomen, zodat het ras volgend jaar het ras weer gebruikt kan worden.
Er wordt gewerkt aan een biologisch gewasbeschermingsmiddel, dat ook voor de particuliere markt beschikbaar is.
Geersing Potato Specialist verhandelt meerdere rassen, elk met een eigen specialiteit, met verschillende eigenschappen en verschillende smaken. De beste rassen zijn Cammeo (ligt ook bij Jumbo in de schappen) en Peter Pan, die bij een uitgebreide test met meerdere rassen in Wageningen het beste uit de bus kwam. En als rode aardappel hebben zij Chloe, erg sterk tegen fytoftora en een goede vervanger voor Alouette.
De vereniging zal volgend jaar enkelen van deze rassen aan de leden aanbieden.
De volledige presentatie:
De vereniging heeft op dinsdag 4 maart 2025 weer haar Algemene Ledenvergadering gehouden. 57 bezoekers woonden deze vergadering bij en gaven – waar nodig – hun mening.
- Na een minuut stilte ter gedenking van de overleden leden, opent de voorzitter de vergadering.
- De notulen stonden reeds op de website en worden zonder opmerkingen goedgekeurd.
- De voorzitter overziet het voorgaande jaar. Dit was droger dan voorgaand jaar.
– In Zuid was er veel te doen omdat het Waterschap, in overleg met de gemeente, de watergangen voor een deel wil omleggen ter verbetering van de doorstroming en de waterkwaliteit in de sloten. Hiervoor moet 10 are tuin worden ingeleverd. Twee informatieavonden met de tuinders van Zuid en overleg met de betrokken tuinders heeft opgeleverd dat de tuinders nieuwe tuinen hebben gekregen en de lege tuinen voorlopig leeg blijven. De werkzaamheden zullen pas in 2026 worden uitgevoerd.
– In West wordt nu gewerkt aan de infrastructuur voor de tiny-houses. De weg ligt er uit, maar is naar verwachting binnen enkele weken weer beschikbaar. Er wordt veel overlegd met de gemeente, de uitvoerders en de projectontwikkelaar.
– In West zijn in twee nachten diefstallen gepleegd. Er is een dader opgepakt, maar de gestolen spullen waren inmiddels verdwenen.
– In de aardappelen kwamen naar verhouding veel Coloradokevers voor.
– De fytoftora heeft dit jaar zeer sterk huisgehouden. Het bestuur heeft hierover met de controleurs overlegd en er worden tips en concrete maatregelen voorgesteld. Ook de later op deze vergadering te houden presentatie staat in het teken van deze zeer besmettelijke aardappelziekte. - De kas is gecontroleerd door de heren Spier en Van Grunsven. Er zijn geen opmerkingen en de penningmeester wordt decharge verleend. De heer Spier wordt bedankt voor zijn inzet (de zesde keer). De heer Van Grunsven wordt komend jaar bijgestaan door de heer Miedema.
- De financiële cijfers van 2024 worden door de penningmeester – voor zover nodig – van uitleg voorzien. Hier zijn geen vragen over. De financiële stand van zaken is zeer positief.
– De Begroting 2025 laat een negatief resultaat zien. Dit komt hoofdzakelijk door extra uitgaven voor de contributie aan de Bond, de aanschaf van twee gasbranders en worteldoek, en de noodzakelijke reparatie van de schuur in West. De begroting wordt goedgekeurd.
– Ondanks de negatieve begroting is de penningmeester optimistisch over de financiën. Het bestuur stelt derhalve voor ook in 2026 de huur te houden op 17 euro per are. De vergadering heeft hier geen bezwaar tegen. - De heren Van Zetten, De Witte en Van Maanen zijn aftredend en stellen zich herkiesbaar. Zij worden met algemene stemmen herkozen. De heer Van Maanen blijft secretaris/tuinmanager.
- Bij de Mededelingen geeft Van Maanen aan dat er op zaterdag 22 maart weer een klusdag is. We beginnen om 09.00 uur en stoppen rond 12.00 uur. Er moet hier en daar worden gesnoeid, in Zuid moet een trap gerepareerd worden en aan de schuur in West moet worden getimmerd. Ziet iemand nog een ander een knelpunt op de tuincomplexen: doorgeven aan de secretaris.
– er zijn gasbranders aangeschaft om aardappelloof dood te branden als er fytoftora is geconstateerd en de beftreffende tuinder niet binnen 2 x 24 uur zelf het loof van het land verwijdert. De kosten bedragen dan € 25,– per veld.
– in Zuid worden op het voorste gedeelte bijenkasten geplaatst op tuin 28.
– op de website staat de rubriek Vraag en Aanbod. Iedereen kan hier gebruik van maken om zaken te vragen of aan te bieden. Maak hier gebruik van en kijk af en toe of er iets interessants bij staat.
– In Zuid wordt een schooltuin gerealiseerd. Er worden vrijwilligers gevraagd om e.e.a. te begeleiden. - In de Rondvraag wordt gevraagd:
– wordt er nog mest geleverd? Antwoord: dit was verleden jaar een probleem door zeer hoge kosten en het ontbreken van een mestnummer en bijbehorende administratie. De mest wordt nu gratis aangeboden en het bestuur zal bezien hoe we hier mee omgaan. In de Milieustraat van de gemeente is gratis compost verkrijgbaar.
– Wim van der Kooij biedt zich aan als fytoftora-controleur. Hij zit in Zuid, waar tot nu toe alleen Henk van Drie controleerde. Zijn aanbod wordt in dank aangenomen.
– Waarom is de valkenkast in West weg? Antwoord: de kast was deels verrot en door de nieuwe bebouwing en bijbehorende toenemende drukte is het onwaarschijnlijk dat de valken terug komen. De kast staat nu in het Kuinderbos.
– komt de infrastructuur in West op tijd klaar, zodat we weer naar de tuin kunnen? Antwoord: het werk ligt op schema en we houden contact met de uitvoerder. Zo nodig worden de leden op de hoogte gehouden van de voortgang.
– Kan de vereniging in West camera’s plaatsen om diefstal tegen te gaan? Antwoord: dit is geen taak voor de vereniging. Als een tuinder dat wil, kan deze een camera op zijn/haar tuin plaatsen; wel rekening houdend met de wettelijke regels. - Pauze
- Na de pauze volgt een zeer leerzame presentatie van Marcel Geersing over de ontwikkeling van resistente aardappelrassen (zie elders op deze website). Belangrijkste punt: Het ontwikkelen van een resistent ras duurt 20 tot 40 jaar, terwijl een uitbraak van fytoftora dit in één jaar teniet kan doen. Zoveel mogelijk voorkomen is belangrijk, en het direct reageren door het verwijderen van het aangetaste loof is een must.
- Na de presentatie volgt de verloting, waarbij 14 van de 57 aanwezigen zich in een prijs mogen verheugen.
- De voorzitter sluit de vergadering met de wens dat iedereen maar mag genieten van zijn/haar tuin, in goede harmonie met de natuur en de mede-tuinders.
Na de opening en het welkom door voorzitter Gerald Tijms en een ogenblik stilte als nagedachtenis aan de overledenen wordt de agenda vlot afgehandeld.
Over de notulen van de ALV 2023 zijn geen vragen.
Ook het Jaaroverzicht 2023, voorgelezen door secretaris Jacob van Maanen zijn geen vragen. Er zijn momenteel op beide tuincomplexen nog enkele aren beschikbaar. Halverwege 2023 was West zelfs even compleet bezet. De verhuur verloopt dus uitstekend, en gezien de stijgende prijzen van de groenten zullen de laatste tuinen vermoedelijk ook nog wel de deur uit gaan.
De kascontrolecommissie doet verslag bij monde van Louwe van Keulen. Er waren geen onregelmatigheden geconstateerd en alles zag er weer uitstekend uit. De penningmeester wordt decharge verleend.
Louwe wordt bedankt voor zijn inzet; Arie Spier blijft nog een jaar en Dennis van Grunsven meldt zich om volgend jaar mede de boekhouding te controleren.
Penningmeester Evert Onink geeft uitleg over het financieel jaarverslag 2023 en de begroting. De financiën zien er vooralsnog gezond uit, alhoewel Evert wel waarschuwt voor de invloed van de inflatie in de komende jaren. Enkele vragen worden beantwoord. De begroting wordt goedgekeurd en op voorstel van Evert wordt de contributie voor 2025 weer vastgesteld op 17 euro per are.
Ook de bestuursverkiezing is een hamerstuk. Gerald Tijms, Henk Bakker en Gerrit van der Put zijn aftredend en herkiesbaar, en worden met algemene stemmen herbenoemd. Gerald krijgt van Evert de voorzittershamer uitgereikt.
Op zaterdag 16 maart houden we weer een Klusdag, waarop diverse klussen op beide tuincomplexen worden uitgevoerd, zoals het leeg- en schoonmaken van lege tuinen, opruimen van de schuren , opbergen van worteldoek, snoeiwerk, herstellen van paden en hekjes. We beginnen om 09.00 uur en alle hulp is zeer welkom. Aanmelden, zowel van het meedoen aan de Klusdag als het melden van mankementen en andere klusjes, kan bij de tuinmanager/secretaris Jacob van Maanen.
De voorzitter memoreert de bijeenkomsten die zijn geweest met tuinders van Zuid naar aanleiding van klachten over overlast door waterpompen. De afspraken zijn goed nageleefd, de buren hebben geen klachten meer ingediend en de gemeente gaat akkoord met het voorzetten van de regeling, namelijk: alleen op dinsdag en zaterdag tussen 08.30 en 11.30 uur sproeien met pompen met een brandstofmotor. Elektrische pompen mogen altijd gebruikt worden.
Naast het tuincomplex op West worden “tiny houses” gebouwd. De bouw begint in september en en daar kunnen we overlast van krijgen m.b.t. het bouwverkeer op onze toegangsweg. Het bestuur onderhoudt contact met de gemeente en de projectontwikkelaar, en zal zo nodig bericht doen.
In de rondvraag komen zaken aan de orde als: meer toezicht op onderhoud van de tuinen (bomen, palen, on kruid), inbraken en vernielingen (graag aangifte doen bij de politie, zelf opletten op onbekende personen op de complexen etc), stroomvoorziening op beide complexen (duur en complex om aan te leggen), en de bomen langs de singel in Zuid. Het bestuur neemt alle vragen mee en zal waar nodig actie ondernemen.
De presentatie van Krispijn van der Dries valt in goede smaak. Hij presenteert de werkwijze van zijn bedrijf, BioRomeo in Ens, en de door dit bedrijf geleverde producten. Hij is, samen met zijn vader, al 30 jaar bezig met het verbeteren van de bio-dynamische aanpak bij het telen van onder meer aardappelen, wortelen, en kool. Wisselteelt, vogelweide, bermbegroeiing en biodiversiteit zijn sleutelwoorden. In zijn presentatie komen tal van voorbeelden voor die ook in de volkstuin gebruikt kunnen worden, zoals de wisselteelt en combinatieteelt, zo min mogelijk over de grond lopen en ondiep (of helemaal niet) spitten om de bodemstructuur en het bodemleven niet te verstoren.
De vergadering wordt afgesloten met de verloting. Diverse gelukkige tuinders kunnen naar huis met een mooie nieuwe spade, snoeischaar of ander tuingereedschap.
De voorzitter sluit de vergadering met de wens voor een groeizaam seizoen en een goede oogst.
Ook dit jaar organiseren we weer een Klusdag.
Dat is een dag waarop we allerlei onderhoudsklusjes op beide tuincomplexen uitvoeren. Klusjes zoals het repareren van hekjes, rechtleggen van paden, verven van de witte koppen op de palen, verbeteren van de trapjes bij de waterkant, herstellen van de schuur, opruimen van lege tuinen, afvoeren van overbodige rommel en andere werkzaamheden. Op beide complexen is weer genoeg te doen.
Daarvoor hebben we wel handjes nodig; liefst zoveel mogelijk. Vakmanschap op diverse gebieden is wel handig, maar niet vereist. Iedereen kan palen verven en rommel opruimen.
De Klusdag staat gepland op zaterdag 16 maart 2024, en het bestuur roept alle leden op zich te melden bij de secretaris/tuinmanager (secretaris@volkstuinen-emmeloord.nl).
We beginnen die dag om 09.00 uur, zowel op complex West als op Zuid. Voor koffie wordt gezorgd.
Na de opening en het welkom door voorzitter Gerald Tijms en een ogenblik stilte als nagedachtenis aan de overledenen wordt de agenda vlot afgehandeld.
Over de notulen van de ALV 2022 zijn geen vragen.
Ook het Jaaroverzicht 2022, voorgelezen door secretaris Jacob van Maanen zijn geen vragen. Er zijn momenteel in Zuid nog 5 are beschikbaar, en in West 4 are. De verhuur verloopt dus uitstekend, en gezien de stijgende prijzen van de groenten zullen de laatste tuinen vermoedelijk ook nog wel de deur uit gaan.
De kascontrolecommissie doet verslag bij monde van Wim Kroon. Er waren geen onregelmatigheden geconstateerd en alles zag er weer uitstekend uit. De penningmeester wordt decharge verleend.
Wim Kroon wordt bedankt voor zijn inzet; Louw van Keulen blijft nog een jaar en Arie Spier meldt zich om volgend jaar mede de boekhouding te controleren.
Penningmeester Evert Onink geeft uitleg over het financieel jaarverslag 2022 en de begroting. De financiën zien er vooralsnog gezond uit, alhoewel Evert wel waarschuwt voor de invloed van de inflatie in de komende jaren. Enkele vragen worden beantwoord.
Op voorstel van Evert wordt de contributie voor 2024 weer vastgesteld op 17 euro per are.
Ook de bestuursverkiezing is een hamerstuk. Evert Onink en Harm Jan ten Napel zijn aftredend en herkiesbaar, en worden met algemene stemmen herbenoemd.
De presentatie van Piet Boersma valt in goede smaak. Vier dia-presentaties worden vertoond, waarbij de 3-D-beelden (met de bekende brilletjes) fantastische foto’s laten zien van verschillende vlindertuinen, waaronder onze Vlindertuin in de Zuidert (een aanrader voor wie van bloemen en vlinders houdt), en een serie dia’s van de Noordoostpolder in 1992; voor velen een feest van herkenning.
Na de pauze volgen nog de mededelingen.
Op zaterdag 18 maart houden we weer een Klusdag, waarop diverse klussen op beide tuincomplexen worden uitgevoerd, zoals het leeg- en schoonmaken van lege tuinen, opruimen van de schuren , opbergen van worteldoek, snoeiwerk, herstellen van paden en hekjes. We beginnen om 09.00 uur en alle hulp is zeer welkom. Aanmelden, zowel van het meedoen aan de Klusdag als het melden van mankementen en andere klusjes, kan bij de tuinmanager/secretaris Jacob van Maanen.
De voorzitter memoreert de bijeenkomst die onlangs is geweest met tuinders van Zuid naar aanleiding van klachten over overlast door waterpompen en het besluit van het bestuur om op Zuid alleen elektrische waterpompen toe te staan. Het bestuur is nog in overleg met de gemeente over een mogelijke overgangsregeling, aanleg van stroompunt(en) etc. De tuinders in Zuid zullen op de hoogte gehouden worden.
Naast het tuincomplex op West worden waarschijnlijk “tiny houses” gebouwd. Hiervan kunnen we last krijgen m.b.t. het bouwverkeer op onze toegangsweg. Mogelijk moet deze weg worden verbreed en zou dat ten koste kunnen gaan van de tuinen langs de weg. De tuinders in West zullen van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden worden.
In de rondvraag pleit Evert Onink nogmaals voor het inzaaien van de strook naast de tuinen in West langs de weg. Sommige tuinders hebben dat al eerder gedaan en het zag er altijd vrolijk en verzorgd uit. Bloemenzaad is verkrijgbaar bij Henk Bakker (06 2701 8226).
De vergadering wordt afgesloten met de verloting. Diverse gelukkige tuinders kunnen naar huis met een mooie nieuwe spitriek, snoeischaar of ander tuingereedschap.
De voorzitter sluit de vergadering met de wens voor een groeizaam seizoen en een goede oogst.