google4a7bfff51fbfb056.html

 

Wij (de natuur) hebben ze hard nodig voor de bestuiving en bevruchting. Maar de bijen doen het alleen voor een beloning in de vorm van honing, en dus komen ze alleen als de juiste bloemen en planten in de buurt zijn.

Bijenhouder Arie Koster heeft een mooie presentatie gemaakt met – naast interessante informatie – tal van tips om het de bestuivende insecten gemakkelijk te maken.

De lijst met gewassen die voor bestuivende insecten nuttig zijn en op de volkstuinen kunnen worden geteeld, is zeer uitgebreid. Gelukkig kunnen we op de website van Permacultuur Nederland gemakkelijk de Nederlandse eetbare planten vinden. Er kan daar op diverse manieren gesorteerd worden, waaronder op vlinder- en bijenplant. Ook de groenbemesters zijn op deze wijze gemakkelijk te vinden.
Arie Koster noemt in zijn presentatie ook al veel drachtplanten.

Over het algemeen worden tuinkruiden (bieslook, dille, kervel, dragon, komkommerkruid (borage), karwij, koriander, artisjok, lavendel, citroenmelisse, munt, marjolein, bonenkruid, tijm, enzovoort) heel goed door de bestuivende insecten bevlogen.

Het bedrijf Profytodsd in Emmeloord levert een zaadmengsel, Flower Bee genaamd, dat als groenbemester 58% gele mosterd, 18% bladrammenas, 12% phacelia en 12% Alexandrijnse klaver bevat. Het bestuur zal onderzoeken of dit mengsel centraal aangekocht kan worden.

Hier en daar wat koolsoorten tot bloei laten komen is ook erg nuttig voor de bestuivende insecten en dat leidt ook nog eens tot een verrassend mooie aanblik.

Braakliggende volkstuin percelen kunnen worden ingezaaid met Groot Afrikaantje (Tagetes Erecta) en dan de enkelbloemige soorten. Deze Afrikaan is goed tegen bodemmoeheid. Ook andere Afrikaantjes zijn een nuttig gewas (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaantje).

Verder kunnen we ook eens experimenteren met het winnen van oorspronkelijk en niet veredeld zaad. Daarvoor zullen we op zoek moeten gaan naar oude rassen. Financieel is dat niet interessant maar het geeft wel veel voldoening om te weten dat het eigen gewonnen zaad niet behandeld en/of veredeld is en dus ook het volgende jaar weer een goed  en smakelijk resultaat geeft. Zie in dit kader: https://www.mmv.nl/nieuws/baby%E2%80%99s-wennen-niet-aan-bitter-door-zoete-potjes.

En tot slot: gewasbeschermingsmiddelen en bemesting. Tuinieren op 100 m² moet toch kunnen zonder kunstmest, Monsanto, Syngenta en Bayer?

Kijk hier voor de presentatie van Arie  Koster: Bijen_Volkstuinen

Bron: Peter IJzerman

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *