google4a7bfff51fbfb056.html

MVC-015SVoorzaaien
Voorzaaien in de maand maart en daarna op een warme zonnige plek zetten. Als het eerste blaadje, na de kiemblaadjes, verschijnt, verpotten en 1 plantje per pot aanhouden. De plantjes afharden, door ze bij zonnig weer en buitentemperatuur boven de 15 graden, overdag buiten te zetten.

 

Uitplanten
De plantjes kunnen half mei buiten worden geplant, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Ruimte tussen de planten is mede afhankelijk van de soort (grootte van de plant). Zelf hou ik 50 cm aan.

Bemesting
Tomaten kunnen wel wat mest gebruiken, maar verdragen geen verse mest. Te veel stikstof kan leiden tot neusrot.

Verzorging
Tomaten moeten worden gediefd en opgebonden. Dieven is het verwijderen van uitgelopen okselknoppen. Niet alle tomaten worden gediefd, de zogenaamde struiktypen hebben dit niet of minder nodig. De wat kleinere struiktypen hebben een stok nodig als steun, de grotere typen kunnen het beste tegen een stuk gaas groeien. Tomaten hebben behoefte aan veel vocht. Extra water geven in droge perioden is nodig.

Ziekten en plagen
Net als aardappelen kunnen tomaten aangetast worden door Phytophthora infestans. Er zijn nog vele andere ziekten en plagen in tomaat, maar phytophtora is het meest desastreus. Aangetaste tomaten moeten worden verwijderd, net als bij aardappel. Het loof en tomaten die aangetast zijn door Phytophtora vooral niet op de composthoop gooien. Phytophtora overwintert op plantresten en kan zo een ziektehaard vormen in het volgende jaar.

Biologische teelt
Hieronder vind je de ervaring van een moestuinder met enkele “phytophtora resistente” rassen. 100 % resistentie bestaat niet, maar als je niet wilt spuiten, dan is enige mate van phytophtora resistentie noodzaak.

Rote Murmel: Heel klein tomaatje maar goede smaak,

Bianca cherry: Klein geel tomaatje, beetje zoetzuur en fris.

Resi gold: Tomaatje met een milde enigszins romige zurige smaak.