google4a7bfff51fbfb056.html

Mulchen is het bedekken van de bodem met een laag mulch.

Hiermee verbeter je de bodemstructuur en neemt het humusgehalte toe. Mulchen is goed voor je grond en fijn voor de planten.

Mulch is een laag organisch materiaal waar je de bodem mee bedekt. Bodemorganismen, zoals wormen en pissebedden, maar ook bacteriën en schimmels gaan hiermee in de weer. Daardoor krijg je door mulchen meer humus in de grond en verbetert de bodemstructuur. Als extra hulp graven wormen gangen die de waterafvoer bevorderen. Zo ontstaat een vochthoudende, luchtige grond.

Voordelen

Mulchen heeft veel voordelen.

 1. Door te mulchen kun je tuinafval hergebruiken én de grond verbeteren. Een andere manier om tuinafval te hergebruiken is composteren.
 2. Plantenvoeding: de humus die vrijkomt wordt opgenomen door de plantenwortels en dient als voeding voor de planten.
 3. Onkruidwerend: de mulchlaag remt de groei van onkruid.
 4. Bescherming: de organische laag vormt een beschermlaag tegen zware regenval, felle zon, temperatuurverschillen en uitdrogende wind.
 5. Mulch houdt vocht vast: de grond droogt minder snel uit, wat goed is voor je planten.
 6. Hergebruiken: door tuinafval te hergebruiken hoef je minder weg te gooien.

Je kunt niet al je tuinafval gebruiken om te mulchen. De vijf onderstaande grondstoffen zijn het meest geschikt om een mulchlaag mee te creëren.

 1. Boomschors of takken
  Takken en boomschors kunnen als mulch dienen, maar er gaan jaren overheen voordat ze worden afgebroken. Stop daarom al het snoeiafval in de hakselaar en bedek de grond met een laag van zo’n tien centimeter, zodat onkruid geen kans krijgt er doorheen te komen. Lees meer over houtsnippers in de tuin.
 2. Afgestorven planten
  Laat in het najaar afstervende planten ter plaatse verteren. Een goed alternatief is gebruik van stro (te koop bij tuincentra).
 3. Bladeren
  Laat bladeren in de herfst liggen.
 4. Tuincompost
  Er is enige discussie over de vraag of compost mulchmateriaal is. Maar wel of geen mulch, twee keer per jaar compost aanbrengen is goed voor de tuin. Lees meer over compost bij composteren.
 5. Cacaodoppen
  Net als boomschors duurt het bij cacaodoppen even voordat ze worden afgebroken. Ze zijn vooral nuttig als bodembedekker. Cacaodoppen reguleren water, verminderen de groei van onkruid en houden slakken op afstand. Cacaodoppen zijn te koop bij het tuincentrum. Let wel op, want de stof theobromine uit de cacao is giftig voor honden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *